Werking

Onderdelen

De TABCO bestaat standaard uit vier onderdelen:

1 Lekvrije koppeling
2 Handtester
3 Afsluiter
4 Vlottereenheid

Werking

1. Vullen

De afsluiter werkt volgens het principe van gelijke druk op verschillende oppervlakten. Bij het vullen duwt de pompdruk de plunjer naar onderen en kan de brandstof door de openingen in de afsluiter de tank in stromen. In de plunjer zit een kleine opening waardoor de pompdruk ook aan de onderkant van de plunjer komt. De ruimte onder de plunjer staat via de vlottereenheid in verbinding met de tank. De druk onder de plunjer wordt daardoor tijdens het vullen ontlast (valt weg).

2. Tank is vol

Als de tank vol is komt de vlotter omhoog en sluit deze de verbinding tussen onderkant plunjer en tank af. Het gevolg is dat de pompdruk onder de plunjer niet meer ontlast wordt. Door het oppervlakteverschil van onderzijde plunjer en inlaat afsluiter wordt de afsluiter dicht gestuurd. De achterzijde heeft een groter oppervalk dan de voorzijde van de afsluiter.

3. Testen

Om de TABCO te kunnen testen zonder dat de tank vol is, is de TABCO standaard voorzien van een handtester. Als tijdens het vullen de handtester bediend wordt gaat de vlotter omhoog alsof de tank vol is. De afsluiter gaat nu dicht. Bij het loslaten van de handtester valt de vlotter weer naar beneden en zal het vullen weer doorgaan.